​
ANTWERPSE MOTORVRIENDEN OKRA
ALGEMENE AFSPRAKEN
​
De vriendenkring draagt als naam: ANTWERPSE MOTORVRIENDEN OKRA - A M O
Alle deelnemende motorvrienden dienen nota genomen te hebben van deze algemene afspraken.
Nu is het logisch dat ieder lid deze afspraken aanvaardt als een overeenkomst.
Amo is een erkende onderafdeling van OKRA:
​
Werking :
​
OKRA-SPORT+ overkoepelt alle sporten in trefpunten of regio’s … en of organiseert regelmatig campagnes.
Zij omvatten OKRA-SPORT+-werkingen, waarvan ze bijna allen ook verbonden zijn aan een plaatselijke OKRA trefpuntwerking – uitzonderingen zijn de regionale motorvriendengroepen, die geen band hebben met een OKRA-trefpunt, maar rechtstreeks vallen onder OKRA-SPORT+ en ondersteund worden door de regioniale/provinciale sportcoördinator,
AMO, heeft als doel:
-
Organiseren, onder het toezicht van de algemene Okraleiding: van dagritten, weekends en reizen, zowel in binnen- als buitenland.
-
De dagritten vinden plaats op elke 3de vrijdag van de maand.
-
Verdedigen van de belangen van de Okra motorrijders.
-
De jaarlijkse bijdrage aan OKRA en de OKRA-SPORT+ kaart dient individueel zelf door de deelnemers aan te vragen. Personen die bij de Motorvrienden willen aansluiten kunnen vrijblijvend een dagrit meerijden. Bij de volgende rit moeten ze in orde zijn met het OKRA lidgeld en de OKRA-SPORT+ kaart.
-
We bewaren enkel gegevens die we van jou ontvangen.
-
Deze gegevens worden gebruikt voor de uitnodigingen van de activiteiten,
-
Bijdrage: Bij de 1ste deelname aan een rit geeft de deelnemer 5€ aan de kas. Deze dient om eventuele tekorten aan te vullen bij een koffiestop of middagstop.
-
Iedere rijder kan ten allen tijd melden om niet meer mee te rijden. We gaan er vanuit dat de deelnemers, die gedurende een jaar niets meer van zich hebben laten horen, niet meer geintresseerd zijn.
-
Om alles in goede banen te leiden is er een overlegplatform waar iedereen welkom is.
Bij voorkeur zijn hierbij de coördinator en ledenadministrator, de routeplanners, verkenners, voor- en achterrijders bij aanwezig.
-
Rijgedrag is duidelijk: het is een redelijke veronderstelling dat een deelnemer zijn motor beheerst.
-
De term “onbetamelijke houding” wordt niet gebruikt omdat deze oneindig geïnterpreteerd kan worden.
-
Bij gedragingen waarbij de ganse AMO groep, nadeel ondervind, zal de deelnemer eerst aangesproken worden. Dan kan hij/zij het gedrag aanpassen of de groep verlaten.
-
Bij herhaling zal de deelnemer de groep moeten verlaten.
-
-
Als okra lid zijn we verzekerd: ook van- en naar het evenement. Alcoholische dranken tijdens de uitstap zijn niet toegelaten, gezien de verzekering, ook op de weg, terug naar huis, geldig blijft. Dus dit alcoholverbod blijft tot en met de eindstop.
-
Bij een verkeersovertreding treedt de verkeerswet in werking: iedereen wordt geacht het verkeersreglement te kennen.Daarom is het nooit verplicht om de voorrijder te volgen indien hij bv. een éénrichtingsweg inslaat of te snel rijdt, in een zone 50.
-
Bij een ongeval, indien er geen gekwetsten zijn, is het best dat de verzekeringen de zaak afhandelen. Dit is het meest objectieve.
-
De wettelijke (verkeer)voorschriften zijn altijd van toepassing.
-
Iedereen die deelneemt aan een activiteit doet dit geheel voor eigen risico en verantwoording.
RIJ-AFSPRAKEN
​
-
Wij verdelen ons in 2 groepen
-
-
Groep B: die een toeristische- ook een sportieve rijstijl wil aannemen tegen een vlot tempo
-
Groep C: waar voornamelijk het sportief rijden de voorkeur krijgt, enkel geschikt voor motorrijders met veel routine en ervaring die af en toe graag eens het gashendel opendraaien
-
-
Iedere rijder of rijdster kan en mag op voorhand zijn groep verkiezen. Hij of zij blijft verantwoordelijkheid voor de keuze en deelname in de verschillende groepen.
-
AMO en / of eventuele vooroprijdende personen en hekkensluiters in de verschillende groepen, zijn niet verantwoodelijk voor het (rij)gedrag van de deelnemers en kunnen niet voor eventuele schade aansprakelijk worden gesteld, zelfs niet indien de vooroprijdende of een andere persoon een zware verkeersfout maakt.
-
Elke motor, zijn piloot en eventuele duo die deelnemen aan een van de activiteiten moet zowel technisch als administratief in orde zijn met de geldende wetgeving.
-
De club kent geen officiële voorrijders of hekkensluiters in de verschillende groepen.
-
Het is wenselijk dat iedere deelnemer aan een rit over een GPS beschikt. Indien niet: graag melden aan de voorrijders zodat een plaats vooraan de groep, aangewezen is
RIJ-TECHNIEK
​
-
Bij het rijden in groep moet men dezelfde positie behouden gedurende de rit van de dag. Zo weet iedereen direct wie achter hem vermist is, indien er zich een opsplitsing van de groep zou voordoen.
-
De voorrijder rijdt links of in het midden van de rijstrook
-
De 2de rijder rijdt rechts op de rijstrook en houdt voldoende afstand van de voorrijder omdat deze zijn aandacht houdt op de route en eventuele problemen tijdig opmerkt. De 2de is de beschermer van de voorrijder
-
Rijder 3 rijdt links, rijder 4 rechts, enz…(baksteenformatie)
-
Op een smalle weg rijdt men in lintvorm, afstand aangepast aan de snelheid.
-
Principe van de gebroken ketting:
-
ledereen wordt verwacht regelmatig te controleren of de persoon achter hem nog volgt, vooral bij kruispunten.
-
Indien dit niet meer het geval is, blijft de laatste aan de eerstvolgende wegverandering even wachten zodat de volgers weten welke richting ze moeten nemen.
-
-
Een voorrijder kan nooit de gehele groep overzien en bij elkaar houden. Deze taak ligt bij de gehele groep.
-
Als een groep uit 10 of meer rijders bestaat, dan rijdt er in het midden van de groep een extra voorrijder, als breekpunt mee. Deze wordt dan tijdelijk voorrijder bij een splitsing van de groep (Verkeerslicht…) tot de groep terug één is.
-
Binnen de bebouwde kom en bij het naderen van verkeerslichten verklein je de afstand met je voorganger (in elkaar schuiven). Dan kan je gemakkelijker als groep een baan oversteken en doorrijden
-
Gaat het te snel voor je, dan laat je best een gat vallen zodat je zeker niet over je mogelijkheden gaat. De rijder voor je gaat dat snel merken. Op zijn beurt houdt hij dan in en zo komt de boodschap heel snel bij de voorrijder aan. Dus iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid in de groep.
-
Mocht je toch om de een of andere redenen de groep verlaten tijdens de trip (bv. Vroeger naar huis) dan verwittig je zeker de afsluiter/voorrijder.
-
Stop nooit op de rijbaan, maar altijd op een veilige plek naast de weg.
-
Beginnende- en of wat rustige rijders, dienen vooraan in de groep te rijden vanaf de 3de plaats in de rij.
-
Vertrek altijd met een volle tank en een in optimale staat verkerende motorfiets.
-
Bij een tankstop dient iedereen te tanken, ook al zijn het kleine hoeveelheden.
-
Deelnemers met een motorfiets met kleine tankinhoud dienen dit voor vertrek kenbaar te maken.
-
Ga in geen enkel geval voor de voorrijder rijden (tenzij mits samenspraak).
-
De motorfiets moet krachtig genoeg zijn om 120 km / uur, op de autostrade, aan te kunnen houden (met duo-passagier) . Indien er na het vertrekpunt eerst een lange autostraderit gedaan dient te worden, moet men niet in groep rijden uit veiligheid. Men kan aansluiten op het einde van de autostrade, na de afrit. Wel de voorrijder verwittigen of melden via mail
-
Uiteraard kunnen er binnen de groepen andere afspraken gemaakt worden